ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Η δράση της Ενεργειακής Κοινότητας σε οργανωμένα έργα και δομές, με στόχο την ενεργό συμμετοχή των μελών της.
Τι είναι τα Προγράμματα
Τα προγράμματα της Ενεργειακής Κοινότητας Χίου αποτελούν την πρακτική εφαρμογή του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού. Οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας αποτελούν σημαντικό μέρος του έργου της ενεργειακής κοινότητας και αυτά τα προγράμματα επιτρέπουν στα μέλη της να μοιραστούν μεταξύ τους το δικό τους παραγόμενο ρεύμα , βασιζόμενα σε ανάγκες και προτεραιότητες.
Οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις κάθε προγράμματος ενσωματώνονται σε ένα δίκτυο συνεργασίας, επιτρέποντας την αποτελεσματική χρήση και διαμοιρασμό της ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο, προωθείται η βιωσιμότητα και η οικονομική αποδοτικότητα, ενισχύοντας την ενεργειακή ανεξαρτησία των συμμετεχόντων του εκάστοτε προγράμματος.
Τι είναι ο Εικονικός Ενεργειακός Συμψηφισμος
Ο Εικονικός Ενεργειακός Συμψηφισμός (Virtual Net Metering) αποτελεί τη διαδικασία που επιτρέπει σε έναν φωτοβολταϊκό σταθμό να τροφοδοτεί με ρεύμα πολλά σπίτια ταυτόχρονα, ανεξαρτήτως της τοποθεσίας τους. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του δικτύου ηλεκτροδότησης, στο οποίο περνάει το παραγόμενο ρεύμα από το φωτοβολταϊκό σταθμό και συμψηφίζεται με το ρεύμα που καταναλώνουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της αντίστοιχης φωτοβολταϊκής εγκατάσστασης.
Κάθε σπίτι ή επιχείρηση λαμβάνει το ποσοστό ρεύματος που του αντιστοιχεί από τον φωτοβολταϊκό σταθμό, ενώ η παραγόμενη ενέργεια που δε χρησιμοποιείται, αποθηκεύεται σε μπαταρίες ή ανακατανέμεται σε άλλες καταναλωτικές πηγές. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει την αποτελεσματική και οικονομική χρήση της ηλιακής ενέργειας για την κοινότητα.
Πως λειτουργούν τα προγράμματα
Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε προγράμματος , συγκροτείται μια ομάδα μελών – φυσικών ή/και νομικών προσώπων – τα οποία θα διαμοιράζονται την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τον φωτοβολταϊκό σταθμό, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους.
Το ποσοστό συμμετοχής κάθε μέλους ορίζεται από τις ανάγκες του σε ενεργειακή κατανάλωση και την ισχύ του σταθμού και, ανάλογα το ποσοστό αυτό, υπολογίζεται και η αντίστοιχη οικονομική συμμετοχή. Η οικονομική συμμετοχή του κάθε μέλους είναι αυτή που θα καλύψει τα έξοδα εγκατάστασης και λειτουργίας του σταθμού καθώς και όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που προκύπτουν στην πορεία για να πραγματοποιηθεί το έργο (έξοδα νομικής εξασφάλισης, αμοιβές εργολάβων, έξοδα διαχείρισης κλπ).
Το ποσό της οικονομικής συμμετοχής του κάθε μέλους εξαρτάται από παράγοντες όπως το μέγεθος του έργου, την ισχύ του σταθμού, το ποσοστό του ρεύματος που χρειάζεται/επιθυμεί το μέλος για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κλπ. Τα μέλη μπορούν να καλύψουν έως και το 100% των ενεργειακών αναγκών τους σε ρεύμα, ή να καλύψουν ένα μέρος της ενέργειας που καταναλώνουν σε ποσοστό που θα ορίσουν τα ίδια. Ανάλογα το ποσοστό, υπολογίζεται και η ανάλογη οικονομική συμμετοχή.
Ολοκληρωμένα προγράμματα
Προσεχή/ανοικτά προγράμματα
Ερωτήσεις & απαντήσεις σχετικά με τα προγράμματα της Ε.Κοιν. Χίου
Βασική προϋπόθεση συμμετοχής σε πρόγραμμα Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού της Ενεργειακής Κοινότητας είναι να είσαι μέλος της Ενεργειακής Κοινότητας. Οπότε το πρώτο βήμα της διαδικασίας είναι, ο ενδιαφερόμενος να πραγματοποιήσει την εγγραφή του στην Ενεργειακή Κοινότητα. (Πληροφορίες για την εγγραφή στην Ενεργειακή Κοινότητα μπορείς να βρεις εδώ ).
Όταν γίνεις μέλος της Ενεργειακής Κοινότητας και όταν “ανοίξει” νέο πρόγραμμα, θα ενημερωθείς με κοινοποίηση της προκήρυξης του προγράμματος. Μέσα στην προκήρυξη θα αναφέρονται τα χαρακτηριστικά του προγράμματος (τοποθεσία, μέγεθος έργου, προϋπολογισμός κόστους, παραγωγή σταθμού, υπολογισμός ισχύος κλπ), καθώς και ποιοί έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό, ανάλογα τα χαρακτηριστικά του (πχ προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες, κατοίκους συγκεκριμένης περιοχής κλπ).
Αφού διαβάσεις την προκήρυξη και ενδιαφέρεσαι για συμμετοχή στο πρόγραμμα, τότε στέλνεις στην Ενεργειακή Κοινότητα “Αίτηση Συμμετοχής στο Πρόγραμμα (όνομα προγράμματος)” με τα στοιχεία της παροχής σου (αριθμός, πάροχος κλπ) και την ισχύ ρεύματος που θέλεις να δεσμεύσεις από την παραγωγή. Στη συνέχεια, με την αποδοχή της αίτησής σου, η Ενεργειακή Κοινότητα θα έρθει σε επαφή μαζί σου για αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό του έργου, ενώ θα προβεί σε γραπτή συμφωνία μαζί σου, σχετικά με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα σου ως δικαιούχος του προγράμματος (καταβολή δόσεων οικονομικής συμμετοχής, κλπ).
Η Ενεργειακή Κοινότητα θα ενημερώνει τους δικαιούχους σχετικά με την πρόοδο του προγράμματος, για τυχόν ζητήματα που μπορεί να προκύψουν και τυχόν έκτακτες αποφάσεις που θα πρέπει να παρθούν. Μέχρι και την έναρξη παραγωγής του σταθμού, θα υπάρχει διαρκής επαφή μεταξύ της Ενεργειακής Κοινότητας και των δικαιούχων.
Μετά την Αίτηση Εγγραφής Μέλους, την καταβολή της 1της υποχρεωτικής μερίδας και την αποστολή των ζητούμενων εγγράφων, γίνεστε άμεσα μέλος της Ενεργειακής Κοινότητας της Χίου. Τα προσωπικά σας στοιχεία καταχωρούνται σε ειδικό βιβλίο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και αποκτάτε Αριθμό Μητρώου Μέλους. Με την έγκριση της εγγραφή σας, έχετε δικαίωμα να συμμετέχετε στις αποφάσεις και τα όργανα της Κοινότητας. (Καταστατικό Αρθρο 6 παρ. 5 & 8)
Τα μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών έχουν μια σειρά υποχρεώσεων. Πρέπει να υποστηρίζουν και να συμμετέχουν ενεργά στις συλλογικές δραστηριότητες. Είναι υποχρεωμένοι να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Κοινότητας και να μην βλάπτουν τα συμφέροντά της. Επίσης, πρέπει να διατηρούν ενημερωμένα τα στοιχεία επικοινωνίας τους και να συμμορφώνονται προς τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις της Κοινότητας. Η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων μπορεί να οδηγήσει στη διαγραφή του μέλους. (Καταστατικό Αρθρο 7 & 8)
Τα μέλη έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της Ενεργειακής Κοινότητας της Χίου και να συμμετέχουν ενεργά στις Γενικές Συνελεύσεις, είτε από κοντά είτε μέσω ηλεκτρονικής παρουσίας. Έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους και να συνδράμουν στις αποφάσεις, ενώ μπορούν να ενημερώνονται για τις δραστηριότητες της Κοινότητας και να αποκτούν αντίγραφα των οικονομικών καταστάσεων. Το βασικό δικαίωμα των μελών είναι ότι έχουν πρόσβαση στην προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται από την Κοινότητα, σύμφωνα με τις ανάγκες τους και την ισχύουσα νομοθεσία. (Καταστατικό Αρθρο 9)
Τα μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας τα οποία δεν έχουν εμπλοκή με τη διοίκηση της, απασχολούνται το κατ’ ελάχιστο 1 φορά το χρόνο, με τη σύγκλιση της τακτικής ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, είτε καλούνται σε έκτακτη Γενική Συνέλευση όταν αυτή κρίνεται απαραίτητη. Παράλληλα τα μέλη θα ενημερώνονται ηλεκτρονικά για τις εξελίξεις και τα νέα της Ενεργειακής Κοινότητας.
Εάν ένα μέλος γίνει δικαιούχος προγράμματος/προϊόντος της Ενεργειακής Κοινότητας, τότε θα απασχολείται όσο χρειάζεται για να ενημερώνεται και να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του προγράμματος , όπως θα ορίζεται από τη συμφωνία που θα έχει γίνει με την Ενεργειακή Κοινότητα.
Μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας Χίου μπορούν να γίνουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από κάθε σημείο της Ελλαδας. Ωστόσο, για τη συμμετοχή σε προγράμματα Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού που εδρεύουν εντός νησιωτικής περιφέρειας της Χίου, θα πρέπει να συμμετέχουν με ηλεκτρική παροχή που θα βρίσκεται εντός της νησιωτικής περιφέρειας της Χίου. Αυτή περιλαμβάνει και παροχές ρεύματος που βρίσκονται σε Οινούσσες και Ψαρρά.
Ένα μέλος της Ενεργειακής Κοινότητας μπορεί να αποχωρήσει οποτεδήποτε μετά την παρέλευση τριών χρόνων από της εγγραφής του, αλλά μόνο στο τέλος της χρήσεως και αφού τηρηθούν οι διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 7 του νόμου 1667/1986 δηλαδή κατόπιν σχετικής έγγραφης δήλωσής του η οποία θα υποβληθεί προ τριών, τουλάχιστον μηνών, πριν από το τέλος της οικονομικής χρήσης, προς το Διοικητικό Συμβούλιο. Στο μέλος που αποχωρεί. αποδίδεται η συνεταιριστική μερίδα που εισέφερε υπολογιζόμενη σε πραγματικούς όρους, το αργότερο, εντός τριών (3) μηνών από την έγκριση ισολογισμού της χρήσης μέσα στην οποία έγινε η αποχώρηση ή ο αποκλεισμός. Το μέλος που αποχώρησε από την Ενεργειακή Κοινότητα δεν μπορεί να έχει καμία άλλη απαίτηση επί της περιουσίας της Ενεργειακής Κοινότητας. (Καταστατικό Αρθρο 10 & 11)
Οι μερίδες είναι μεταβιβάσιμες από το νόμο. Κάθε μέλος που επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ενεργειακή Κοινότητα θα πρέπει να ενημερώσει το συμβούλιο τρείς μήνες πριν τη λήξη της σύμβασης. Όταν επιτευχθεί η μεταβίβαση αυτή θα έχετε πάρει πίσω το επενδυμένο ποσό με τους όρους που ορίζει ο εσωτερικός κανονισμός του έργου